Ladda hem
förra
numret
GRATIS!


Prenumerera nu, klicka här!

ELISEFARM GC
BROLLSTA GK
STARTSIDA OM OSS KONTAKTINFO ANNONSINFO PRENUMERERA ARKIV

Tee-time på Sturup Park Golfklubb

Text: Gert Lilja

På Sturup Park Golfklubb vill man erbjuda en anläggning för alla spelare. De första nio hålen på en av de två planerade 18-hålsbanorna står nu klara för spel.
- Det började som en affärsidé, men nu ska vi skapa Sveriges bästa golfanläggning, säger eldsjälen och VD:n i Borravallen AB, Magnus Ericsson.

Ni som kommer inflygande för att landa på Sturups flygplats och tittar ut genom fönstret slås av ett enormt cirkelrunt fält nedanför er. Det är inte en landningsplats för UFO, utan drivingrangen på Sturup Park Golf. Den mäter hela 360 meter i diameter och sägs vara lika stor som tio internationella fotbollsplaner.

– Vi håller på att skapa en mästerskapsbana som kommer att bli en av landets tongivande golfanläggningar, säger Magnus Ericsson, VD för Börringe Kloster AB och för dotterbolaget Borravallen AB som bygger, äger och driver golfbanan i samarbete med Sturup Park Golfklubb. Vår målsättning är att ha en anläggning för alla tänkbara golfare och som håller absolut bästa kvalitet.

Nyligen invigdes nio nya hål på den 18-hålsbana som ska bli dragplåstret i anläggningen. Alla 18 hålen planeras att vara klara under 2005 och invigas till säsongen 2006. Förutom de nu färdigställda nio hålen omfattar anläggningen idag en 9-håls bana och en 9-håls pay-and-play bana och så den cirkelrunda drivingrangen förstås.

Stockholmsmedlemmar
Klubben är belägen strax intill Sturups flygplats och enligt Magnus Ericsson kommer golfare nu att flyga till Sturup och inte ifrån. – Det tar knappt en timme att flyga från Stockholm och hit. Jag tror att vi skulle kunna ha många medlemmar från Stockholm och de skulle få uppleva en större tillgänglighet här än i Stockholmsområdet. Tillgängligheten är mycket viktig för oss. Blir det trångt, bygger vi mer. Alla tillstånd är klara för att bygga ytterligare en 18-hålsbana söder om den norra vi nu invigt.

18-hålsbanan ligger i ett naturskönt område i det typiska böljande skånska landskapet. Man har bevarat stengärden, naturliga vattenhål och uppvuxna gamla lövträd och runt om finns ett rikt fågelliv och även rådjur och hjortar. Nyplanteringar skyddas för närvarande med elstaket för att hålla de hungriga vildsvinen borta.

Den nuvarande naturbanan, som är en 9-håls pay-and-play bana kommer att försvinna när nu den nya 18-hålsbanan byggs fullt ut. En ny pay-and-play bana kommer då att anläggas. Banan är i princip klippt ängsmark på en gammal åker och greenerna är dressad åkermark. – Vi gick runt och placerade nio flaggor i naturen, beskriver Magnus starten.

9-hålsbanan, eller mellanhålsbanan som man föredrar att kalla den, har en fullängdskaraktär. Här finns åtta par 3-hål och ett par 4-hål. Utmärkt för att träna närspel eller för nybörjaren att få en känsla av riktig golf.

Skandinaviens första cirkelrunda drivingrange erbjuder träning i alla vindriktningar. Diametern på 360 meter gör att man kan stå runt hela utan risk att träffa någon medspelare. – Jag erbjuder gratis greenfee ett helt år om någon slår över hela rangen, säger Magnus. Idag finns även ett utslagshus med sex platser, men fler planeras. Dessutom finns Sveriges första SwingWatcher för dataanalys av din sving.

PGA-samarbete avbröts
Det hela startade som ett samarbete med Svenska Golfförbundet, men samarbetet avbröts. – De blev aldrig klara att fatta beslut, så vi körde igång själva. Eftersom man inte trodde på den här typen av anläggningar i Tyskland, verkade de ha svårt för att fatta beslut gällande Sverige.
Tommy Nordström, en av landets främsta golfbanearkitekter, anlitades för att rita anläggningen. Mycket av inspirationen hämtas från Skottland och målsättningen är att landskapet runt banan ska se ut som innan man började. Banan ska ligga naturligt i det skånska backlandskapet. Att man kan kalla den en mästerskapsbana beror bland annat på att man har möjlighet att ta emot en mycket stor publik.

I direkt anslutning till golfklubben planeras en företagspark. Man har byggrätt på ett mycket stort område och tittar man noga ser man att både Rymdbolaget och Aero Supply redan invaderat en del av marken. Dessutom finns alla detaljplaner på ett hotell med 250 bäddar klara. Här skulle man kunna ha golfklubben i bottenvåningen eller i källaren och det finns till och med ritat en puttinggreen på taket. – Men vi prioriterar i första hand på golfbanan och i andra hand på klubbhus och hotell. Vi har ett bra samarbete med kommun och länsstyrelse och ser hela tiden till att få bekräftat det vi ska göra. Jag upplever att vi har en god politisk förståelse, fortsätter Magnus.

Bra infrastruktur
Svedala kommun kommer att bli ett av Sveriges golftätaste områden. På Sturup Park är man stolta över den perfekta infrastrukturen som erbjuder motorväg, flygplats och förhoppningsvis snart en direktjärnväg mellan Köpenhamn och Sturup. Man har även lagt ner ett stort miljötänkande och använt sig av ekologiska metoder. Marken låg i träda och var egentligen värdelös för jordbruk, enligt Börringe Kloster som är markägare.

Banbygget av stoltheten, 18-hålsbanan, startade under hösten 2001 då man började avverka skog. 10 000 stubbar skulle därefter tas bort och under sommaren 2002 terrasserade man nio hål. Meningen var att man skulle skapa en bana som passade alla genom att undvika blinda hål och skapa alternativa vägar för nybörjaren. Magnus själv som är en eldsjäl, har nyligen börjat spela golf. – Jag har knappt grönt kort, men jag tror på det här. Jag har inga förutfattade meningar utan frågar alla och tillsammans kan vi samla på oss den bästa informationen och skapa något bra. Vi snor friskt, småler Magnus. Anders Revin, vår greenkeeper har en mångårig erfarenhet av jordbruk och framför allt av marken runt här.

Banan och sättet att sköta den på är viktigast för alla inblandade. Man har försökt att skapa enhetliga spelförhållanden genom att bland annat ha lagt ett speciellt grus under alla fairways. Samma gräs och dränering på alla greener, krypven som är ett snabbt gräs, ska ge greenerna högsta kvalitet och samma villkor.


Till 18-hålsbanan planerar man att sälja 600 spelrätter för i genomsnitt 50 000. Idag betalar man 30 000 för en spelrätt, 10 000 nu och 20 000 när de sista nio hålen står klara. Dessutom kommer man att ge plats för 150 juniorer och 200 företagsspelrätter. På 9-hålsbanan har man idag 300 medlemmar. Gamla Rävstad Gård fungerar som klubbhus där klubbens administration sitter och vill man ha en kopp kaffe fixar man det själv i det nyrenoverade hönshuset.

Fakta

Sturup Park Golfklubb
Box 42
230 32 Malmö-Sturup

Telefonnummer:
Tidsbokning: 040-55 10 66
Kontor: 040-55 10 66
Greenkeeper: 0706-02 65 62
Fax: 040-55 10 56

Hemsida: www.sturup-park.com/golf/

Ordförande: Sverker Nordgren
Sekreterare: Rolf Jonsson
Pro: Håkan Rönngard
Info ansvarig: Magnus Ericsson


GOLFVÄDER
GOLFMARKNAD
KONFERENS OCH HOTELL
GOLFFILMER

Kiss & Bajs