ROLAND HOLM

2015-02-05

Text: Jenny Olsson

 

Roland Holm:

Han förverkligar reslystna golfares drömmar

Kärlek är inte alltför sällan anledningen till att man flyttar till ett annat land. Så var det för Roland Holm som hamnade i England och på köpet startade en helt ny karriär: golfresearrangör. Det har han aldrig ångrat.


Roland Holm har fullt upp. När Golfbladet når honom är han mitt uppe i lanseringen av Portugal som nytt resmål. Senare under dagen ska han skriva offerter, boka banor, hotell, transporter och gruppaktiviteter innan han rundar av arbetsdagen någon gång på kvällen.

Att ha mycket att göra har han fått vänja sig vid efter att hans nystartade golfresebyrå spela-golf.com fick ordentligt med luft under vingarna i mitten av 00-talet. Men Roland klagar inte.

– Det är jättekul att driva golfresebyrå! Det är mitt favoritjobb alla kategorier. Jag älskar att spela golf, jag älskar att träffa folk och framförallt älskar jag att sälja bra resor. På något sätt fixar man ju folks drömmar, säger han.

Medan många andra golfresearrangörer har ett bredare utbud av destinationer har 43-årige Roland valt att göra tvärtom och fokusera på ”the best of the best” – golfresor till Storbritannien. Golfens vagga står ju som bekant på de brittiska öarna och det är endast här som det – åtminstone för en golfpuritan – går att finna äkta linksbanor, något som svenskar lockas särskilt mycket av.

– Svenskar är faktiskt väldigt förtjusta i att spela golf på de brittiska öarna. Det har nog att göra med att svenska golfare uppskattar traditionerna kring golfen mer än man gör i andra länder. Andra nationaliteter har ingen kunskap om golfens traditioner och bryr sig kanske inte heller på samma sätt. Främst är det Skottland och Irland som bokas och ikonbanor som Royal Troon, Prestwick och Celtic Manor står högt i popularitet, banor som många har hört talas om men få har spelat. Desto fler drömmer om det, och just sådana drömmar älskar Roland att kunna uppfylla.

Alla resor och paket skräddarsys utifrån kundens önskemål och budget, men också med hänsyn till förväntningar och hur pass duktig golfspelaren är. Det gäller att matcha rätt personer till rätt golfbanor för att resan ska bli lyckad och kunden få ett härligt resminne, menar Roland.

– Fast Turnberry är en favorit för alla och självklart St. Andrews Old Course som är på mångas önskelista. Min egen absoluta favorit på hela jorden är just Turnberry. Golfbanan är fantastisk och likaså hotellet, säger han men poängterar samtidigt att de brittiska öarna erbjuder ett stort antal andra banor utöver ”British Open”-nivån som är väl värda ett besök.

– Skottland är alltid jättehett för det är golfens hemland och alla vill åka dit och prova på det, men Irland kommer nog återigen att bli det hetaste resmålet i vår, framförallt Dublin tror jag. Det har lite med priserna att göra också. Priserna har gått ner och här finns utmärkt golf i alla prisklasser och bra och prisvärda hotell.

Besök på destillerier populärt

Själv är Roland väldigt förtjust i linksbanor men det var faktiskt inte på grund av dessa som han hamnade i England från början. (Faktum är att han inte ens spelade golf förrän han hade flyttat dit.) Nej, som så ofta så hade kärlek ett finger med i spelet. Under Rolands första tonårsresa till Magaluf 1987 tillsammans med killkompisarna träffade han engelskan Lorraine. Det sade klick. Fyra år senare var de gifta. Efter en kort sejour i Sverige flyttade paret till England och har nu slagit ner sina bopålar i Doncaster i Yorkshire, ”Robin Hood”-land om man så vill.

– Doncaster är en gammal gruvarbetarstad som ligger mitt i landet och jag trivs som fisken i vattnet här. Yorkshire-folk är väldigt gästvänliga, de är trevliga och bjuder på sig själva. Och så har vi bara en halvtimme till Sherwoodskogen och femton banor inom 10 minuter från där vi bor – och det hjälper ju! säger Roland.

Utan akademisk utbildning men med en hel del driv och kurser i ryggen arbetade han under ett antal år bland annat med marknadsföring åt advokatfirmor. Genom arbetskamraterna kom golf in i bilden och växte så småningom till ett stort intresse och ja, på den vägen är det. Spela-golf.com startade han 2003 och idag är de tre anställda utöver inhyrda chaufförer.

– Vi hjälper till att ordna allt som folk vill ha i princip. I Skottland hade vi nyligen en grupp som ville fiska lax i två dagar och kombinera det med tre dagars golf så då letade vi reda på en bra fiskeguide åt dem, berättar Roland.

Whiskyprovningar och besök på destillerier är också ett populärt inslag som många vill ha hjälp att ordna, vilket kanske kan förklaras med att det är många killgäng som reser till Storbritannien med Rolands hjälp.

Även till Spanien erbjuds paket och nu också Portugal som är ny destination.

– På mitt bord just nu har jag att vi ska lägga upp Portugal som ny destination. Jag har varit i Lissabon och tittat på massor med golfbanor och hotell och även på omgivningarna. Det är viktigt att allt runt omkring också är trevligt och jag säljer inget som jag inte har sett själv. Jag är själv ganska kinkig när jag reser så jag ställer höga krav. De små detaljerna är viktiga. Jag vill kunna tala om var närmaste restaurang ligger eller hur lång tid det tar med taxi till golfbanan.

Under sina år som golfresearrangör har Roland varit med om många roliga möten och lärt känna ett flertal av sina kunder på ett djupare plan, särskilt de som återkommer år efter år. Det är utan tvekan så att många intressanta människor och speciella händelser har etsat sig fast i minnet. Roland berättar till exempel om när en man ringde från Finland dagen efter att han skulle ha spelat St. Andrews Old Course och berättade att han hade glömt bort att han skulle på golfresa och i stället åkt till Finland med sin hustru. Den läxan kostade honom ett tusen pund…

– Ett år hade jag en kille här som spelade på Western Gailes i Skottland och han hittade en golfboll i ruffen som han sålde för 4 500 spänn. Det var visst en riktigt gammal golfboll från förr som han sålde till en samlare i Sverige!

Något som Roland är särskilt stolt över är priset som Skottlands bästa golfresearrangör, som de vann 2009. Priset ser han som en riktig milstolpe och ett bevis på att den nära relation de har med golfbanor, hotell och andra leverantörer är viktigt och rätt sätt att arbeta i strävan att förverkliga golfares drömresor.

Om bara några månader anländer årets första resenärer. Roland ser definitivt fram emot att samla på sig fler roliga anekdoter och möten med härliga golfare.

– Jag ser verkligen fram emot att säsongen ska komma igång. Jag lever för mitt jobb! säger han och skrattar.

 

 

Personligt/Roland Holm

Är: 43 år

Bor: Doncaster, England    

Gör: Driver golfresebyrån spela-golf.com

Familj: Gift med Lorraine, dottern Annika, 11 år          

Bakgrund: Har tidigare arbetat på kontor och med marknadsföring

Handicap: 7

Favoritbana: Turnberry i Skottland

Övriga intressen: ”Jag hinner tyvärr inte så mycket mer än att driva företag och spela golf. Men jag älskar ju mitt jobb så det gör inte så mycket!”

Saknar mest med Sverige: Naturen, skogarna och sjöarna.

 

För mer information surfa in på www.spela-golf.com

 

Jenny Olsson
jensyo@spray.se
Kategorier
Golfresor
Taggar
holm
roland
golfresor
resebyrå
spela golf