LUMINE

2015-02-10

När golfbanorna slog igen i Sverige passade vi på att ta en snabbresa till Spanien och Costa Dorada för att ta en titt på en anläggning som blivit allt mer omtalad och snart inte längre kan kallas dold pärla. Vi flög till Barcelona, hämtade ut en hyrbil och körde en knapp timme söderut mot Tarragona och svängde sedan av motorvägen och tog oss ned till semesterorten Salou. In med väskorna på hotellet och sedan iväg till klubbhuset vid Lumines Lakes Course, en av två 18-hålsbanor på den här 45-hålsanläggningen.

Den Greg Norman-designade Lakes Course är anläggningens mästerskapsbana och är i höst spelplats för kvalet till Europatouren för andra gången. Trots tourmeriterna är banan generöst bred, ganska platt och öppen, men är man oförsiktig finns gott om vattenhinder, bunkrar och så kallade waste areas som gör att den kan bita ifrån.

Efter rundan träffar vi Calle Carlsson, chef för hela anläggningen och den tillhörande Lumine Beach Club. Calle har varit här sedan managementföretaget Troon Golf tog över skötseln av hela anläggningen för två år sedan och har under den tiden höjt skicket på banan flera snäpp och infört rutiner så att vi som gäster verkligen känner oss väl omhändertagna med en servicenivå utöver det vanliga. Vi får tips om en bra restaurang och ett par biljetter till nöjesparken ett par kilometer bort, PortAventura – där vi med hjärtat i halsgropen åker Europas högsta och snabbaste berg- och dalbana och flera andra spännande attraktioner. Om vi kommit när det är lite varmare hade vi också kunnat njuta av Caribe Aquatic Park, en 9 000 kvadratmeter stor vattenpark!

I stället tar vi oss tillbaka till Salou och går till en restaurang som Calle förklarat är bäst i stan för köttfantaster. På lilla och mysiga Castillo de Javier gör lågsäsongen att vi är i princip ensamma, men vad gör det när maten är gudomlig. Vi får en rib eye som köket hastigt stekt, kryddat med flingsalt och sen skivat upp varpå vi själva får steka klart den på en het gjutjärnsplatta. Tillbehören är enkla, men köttet är bland det bästa vi fått någonstans och slås inte ens av den trippelchokladdessert som får avsluta kvällen.

Dagen efter tar vi oss an Hills Course, anläggningens andra bana och som namnet antyder betydligt mer kuperad än Lakes. Vi åker golfbil hit från klubbhuset på Lakes Course, men här finns ett eget klubbhus med egen range, men dessa stänger på lågsäsongen. Här kantas hålen av tallar och spelstrategi är lika viktig som att slå bollen bra. Utöver banans uppenbara kvaliteter gynnas vi också av att betydligt färre spelar här, och i golfbil hinner vi lätt 18 hål på bara ett par timmar.

Flera hål är riktigt bra och inget hål är dåligt, även om sista hålet kanske är mer intressant än bra. Långtslående spelare kan skära över skogen och slå direkt in på greenen, som vaktas av vatten till vänster och långt, och out of bounds till höger. Vi som inte slår lika långt får snällt spela fram ett mellanjärn och slå in en wedge, men vad gör det när hålet vinns på birdie mot ett streck när chansbollen aldrig hittas.

Innan vi ger upp passar vi även på att spela ett varv på niohålaren, Ruins, med lämningar av gamla romerska byggnader. Hålen är korta, men riktigt trixiga och greenerna är snabba med luriga unduleringar. Även här är det tomt och nio hål går på nolltid. På nolltid är det tyvärr också dags för oss att åka hem, men Lumine är en anläggning vi gärna kommer tillbaka till, kanske när det är lite varmare och man kan få glädje av både vattenpark och den närliggande stranden.

Om du också vill åka till Lumine har Sun Birdie veckoresor för så lite som 2 990 inklusive fem greenfee, men de flesta väljer longstay, med paket från 7 795 kronor med boende och fritt spel i fyra veckor. I det ingår golfvärdar som hjälper till med det mesta och också arrangerar tävlingar, utflykter och middagar.

 

Lumine Resort

www.lumine.com

 

Sunbirdie

www.sunbirdie.se

 

 

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
costa dorada
barcelona
lumine